Muş Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı´na Muş Valiliği ve Muş Belediyesinin çelenklerinin sunulmasıyla başlayan anma programı, saat 09.05´te Atatürk´ün manevi huzurunda iki dakikalık saygı duruşuyla devam etti. İstiklal Marşı´nın ikinci kıtasından sonra bayrakların yarıya indirildiği anma töreni, daha sonra Muş Öğretmenevi konferans salonunda yapıldı. Törene; Muş Valisi İlker Gündüzöz, Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, İl Jandarma Komutanı Bülent Baykal, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, siyasi parti temsilcileri, mülki ve askeri erkân ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Muş Öğretmenevi konferans salonunda günün anlamı ve önemini belirten konuşma Matematik Öğretmeni Demet Yücel tarafından yapıldı. Yücel konuşmasında, “Mustafa Kemal vatanına, milletine yüce duygularla bağlı, vatan savunmasını her şeyin üzerinde tutan, maddi ve manevi tüm varlığını milletine adayan bir devlet adamıydı. Kararlı, tutarlı, radikal ve kendinden emin lider Atatürk´e göre Türk milleti esir yaşayamazdı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı´nı başlattığında Türklerin tarihten gelen tabiatına uygun olarak ‘ya istiklal ya ölüm´ parolasını ilke edinir. Bu ilke etrafında örgütlenen, Mustafa Kemal´e güvenen Türk milleti Kurtuluş Savası destanını yazar. Onun en büyük hedefi Türk ulusunun ‘medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet´ olarak varlığını sürdürmesiydi. Memleketini çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak en büyük davasıydı. Mustafa Kemal asla bir hayalperest değildi. Ona göre akıl ve mantığın halledemeyeceği şey yoktu. Atatürk, yerli ve yabancı herkesin kabul ettiği bir deha sahibiydi. Askeri ve siyasi hayatında pek çok ilklere imza atan Mustafa Kemal, çok büyük işler başarmıştır” şeklinde konuştu.
Her alanda yapılan inkılapların hep Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarının eseri olduğu vurgusunu yapan Yücel, “Kurtuluş Savaşı´nın kazanılması, egemenliğin ve bağımsızlığın tüm dünyaya kabul ettirilmesi, egemenliğin millete verilerek, benim en büyük eserim dediği cumhuriyet rejimine geçilmesi, her alanda yapılan inkılaplar; hep O´nun ve arkadaşlarının eseriydi” diye konuştu.
Mustafa Kemal Atatürk´ün evrensel barışın öncülüğünü yaptığını belirten Yücel, “Yurtta barış dünyada barış ile insan ve insanlık sevgisi ilkleriyle tüm dünya milletlerinin kardeşliğini barış içerisinde yaşama arzusunu hayal eden, evrensel barışın öncülüğünü yapan bir idoldür. Savaşların getirdiği tüm kötülükleri hayatı boyunca cephelerde yaşayan bu dahi komutan, mecbur kalmadıkça yapılan savaşı cinayet olarak nitelendiriyordu. Akılcı ve yaratıcı düşünen, kendine güvenen ve sorumluluk sahibi, özgür bireylerin oluşturduğu ‘Muasır Medeniyet Seviyesi´ni yakalayıp ve hatta aşan bir toplum yaratmayı amaçlayan Atatürk´ün özümsenmesi, devlet ve toplum hayatına getirdiği ilkelerin akıl ve bilimsellik ilkelerine dayalı bir şekilde yorumlanması ve benimsenmesiyle mümkün olabilir” sözlerini kullandı.
Son olarak, Mustafa Kemal Atatürk´ün çağını aşıp, çağlara ışık tutan bir lider olduğunun altını çizen Yücel, “O, çağdaş uygarlık düzeyine eğitim ile ulaşılabileceğine inanır. Eğitim bir milleti hür, bağımsız ve yüce bir toplum olarak yaşatacağını ya da esarete sefalete sev edeceğini vurgular. O çağını aşıp, çağlara ışık tutan bir liderdir. Ulusumuzun geleceğinin biz gençlerin elinde olacağını bilen Atatürk, ‘Gençler! Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak sizlersiniz´ demişti. Öyleyse bizler; Atatürk gibi bir liderin fikirleriyle yetişen ve bugünlere kavuşan mutlu bir ulusun çocukları olarak devraldığımız bu mirasa sahip çıkmak ve geliştirmek, hepimizin en temel görevidir” ifadelerini kullandı.
Yücel´in konuşması sonrasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün slayt gösterisi ve öğrencilerin hazırladığı “Atatürk Oratoryosu” sunumu gerçekleştirildi. Program; protokolün, Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin “Atatürk” konulu resim sergisini gezmesi ile son buldu.Bulanık´ta Atatürk´ü anma töreni
Muş´un Bulanık ilçesinde Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ebediyete intikalinin 81. yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi.
Bulanık Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı´na çelenklerin sunulmasının ardından Bulanık Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün toplantı salonunda anma programı düzenledi. Bulanık İmam Hatip Ortaokulu tarafından düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Bulanık Kaymakamı Mehmet İlidi, Cumhuriyet Başsavcısı İrem Cantürk, İlçe Garnizon Komutanı İsmail Horzum, İlçe Emniyet Müdürü Mesut Irmak, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı program, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından şiirlerin okunmasıyla sona erdi.
Malazgirt´te Atatürk´ü anma töreni
Muş´un Malazgirt ilçesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ebediyete intikalinin 81. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.
Cumhuriyet Meydanı´nda Atatürk Anıtı´na çelenklerin sunumuyla başlayan program, saat 09: 05´te siren sesi ile 2 dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı´nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra Malazgirt Kültür Merkezinde yapılan programda günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılarak şiirler okundu. İlçedeki müzik öğretmenleri tarafından koro halinde şarkı söylenmesinin ardından program son buldu.
Programa Malazgirt Kaymakamı Emre Yalçın, Garnizon Komutanı Personel Üsteğmen Fatih Yiğit, Belediye Başkanı Cengiz Altın, Cumhuriyet Başsavcısı Çağrı Kaya, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Samet Tonga, İlçe Emniyet Müdürü İlker Eşki, Milli Eğitim Müdürü Vedat Kaya, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, okul müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Varto´da Atatürk´ü anma töreni
Muş´un Varto ilçesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ebediyete intikalinin 81. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.
Sabah saatlerinde Hükümet Konağı önünde başlayan 10 Kasım Atatürk´ü anma törenlerine Kaymakam Ertuğrul Avcı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yunus Pehlivan, İlçe Emniyet Müdürü Serkan Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yalçın Süne, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumu sonrası 2 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından, anma törenlerine Varto Kültür Merkezi konferans salonunda devam edildi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından şiirler okunarak, oratoryo ve sinevizyon gösterisi yapıldı. Dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle tören sona erdi.