Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından aylık yayınlanan “Uçuş Noktası” dergisinin Nisan ayı sayısında Muş ve lalesi iki ayrı konu halinde işlenerek anlatıldı. Fotoğraf sanatçısı Kapan, Muş’un gönüllü turizm elçisi olmaya devam ediyor. Her fırsatta Muş’u yurt içi ve yurt dışında tanıtan Kapan, örnek davranışta bulunuyor.
Her ay basımı yapılan ve Türkiye’de ki Bütün Valilik, Belediye ve Kaymakamlıkların yanı sıra hava limanları ile uçaklarda yolcuların okuması için bulundurulan dergi, her sayısında farklı bir konuyu işliyor. Derginin bu ayki sayısında Muş bağlarının bulunduğu bir fotoğrafta kapak yapıldı. Kentin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin bol fotoğraflarla anlatıldığı dergide ‘Muş ve ilçeleri ile Muş lalesi’ de geniş bir şekilde anlatıldı.
Yurt içi ve yurt dışında birçok sergi açan ve Muş’un gönüllü turizm elçiliğini, yaparak ilimizin tanıtımını her fırsat ta yapan, Kapan’ın uçuş noktası dergisine kapak olan fotoğrafıyla bir ay boyunca Milyonlarca kişinin kullandığı hava alanlarında ücretsiz bir şekilde yolcuların beğenisine sunulacak.
“MUŞ’UN TANITILMASI LAZIM”
Yaptığı sergi ve sunumlarda her zaman Muş’un güzelliklerinin tanıtımına katkıda bulunmaya devam edeceğini belirten Kapan, “Yaptığım sunum ve sergilerde görüştüğüm insanlarda Muş’un bu denli güzel olduğuna inanamıyorlar. İlimizin reklamının yapılabileceği en iyi yerlerden biride bu gibi turizm dergilerdir. Aslında öncelikle Muş’un güzelliklerini bizim halkımızın bilmesi, Valilik ve Belediye gibi kurumlarında tanıtması ve desteklemesi gerekiyor. Nehirleriyle, ovasıyla, dağlarıyla bu doğal güzellikleri hepimizin bilmesi ve tanıtması lazım” dedi.
Muş Ovası, Doğa ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin en önemli illeri arasında bulunduğunu kaydeden Kapan, şunları söyledi: “İlkbahar mevsiminde ovada açan laleler Muş’u bir gelin gibi süslüyor. Bu lalelerden ilimiz maalesef hiçbir gelir elde etmiyor. Hollanda lale satışında yaklaşık 5 milyar dolar kazanç sağlıyor. Lalenin tarihine bakıldığı zaman, lale soğanı Türkiye’den Hollanda’ya gitmiş. Hollanda bu kadar kazanç elde ederken Türkiye veya Muş bu laleler için hiçbir girişimde bulunmamış. Bu lalelere devlet eliyle sahip çıkılsa, Türkiye bu lalelerden en az Hollanda kadar kazanç elde edecektir. Muş ovasının güzelliği sadece lale ile bitmiyor. Anadolu’nun kapılarının açıldığı Malazgirt’te, Evliyaların yaşadığı Bulanık ve Korkut’ta, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Varto’da ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Muş’ta, Tarihi ve Kültürel yapılar gereken ilgiyi görmüyor. İlimizde birçok medeniyetin izlerini taşıyan yapılar maalesef bakımsızlıktan veya duyarsızlıktan yerle bir olmuş. Bu tarihi mekanlara gereken ilgi ve alaka gösterilseydi, Muş her yıl binlerce turisti ağırlayacak, esnaf ve vatandaş turizm geliriyle kazanç sağlayacaktır. Muş’un ekonomik açıdan gelişmesi için gerek yerli, gerekse yabancı turistlerin ilgisini çekecek tarihi mekanlara gereken değerin verilmesi lazım.”
Öte yandan Muş’un tarihi ve Kültürel yerlerini fotoğraflayan Fotoğraf sanatçısı Adem Kapan’ın anlatımıyla gerçekleştirilen yazıda Muş Lalesi, Korkut Lale Festivali, Toy kuşu ve Muş’un Turizm’i konu alındı. Dergide yaklaşık on sayfa yer verilen Muş için açıklamalarda bulunan Kapan, Muş’un ovasıyla, Turizm’iyle ve Kültürel zenginlikleri ile hak ettiği bir yerde bulunmadığının altını çizdi.