Muş Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) Müdürlüğü ile özel bir şirket Group Recif Solar işbirliğinde ‘Güneş Paneli Üretimi’ kursu açıldı. Kent merkezinde açılan güneş paneli üretimi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir ilk olma özelliği taşıyor. 25 kişi ile başlayıp şuanda 19 kadın kursiyer ile devam eden kursta güneş paneli üretimin tüm detayları ile ilgili bilgiler veriyor. Kursa katılan ev hanımları ve genç kızlar, bir yandan meslek sahibi oluyor bir yandan da günde aldıkları 35 TL ile aile bütçelerine katkıda buluyorlar.
Kursun haftada 6 gün verildiğini ve toplamda 104 gün sürdüğünü belirten Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) Müdürlüğü Kurs Denetmenlerinden Mehmet Ali Ay, kursa katılan kursiyerlere günde 35 TL cep harçlığı verildiğini ve bu kursu tamamlayan kursiyerlerin güneş panelleri üretiminde çalışabileceklerini söyledi.
“4 AYLIK BİR KUS SONUCU KALİFİYELİ ELEMAN YETİŞTİRMİŞ OLACAĞIZ”
Kursta eğitim veren Group Recif Solar Genel Koordinatörü Yüksek Elektrik Mühendisi Turhan Teknur Kiraz, Türkiye'de güneş paneli üreten personel konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi. Bu sıkıntıyı gidermek için kendi personellerini yetiştirmek zorunda olduklarını anlatan Kiraz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayatımın büyük bir kısmı yurt dışında geçti. Yaklaşık 46 sen yurt dışında yaşadım. Yaklaşık 35 senedir de güneş paneli işi yapıyorum. 2 sene önce Türkiye’ye döndüm ve bu konuda büyük bir açık olduğunu gördüm. Eskişehir’de ilk fabrikamızı kurduk ve elemanlarımızı eğiterek üretime başladık. Bize doğuda veya güneydoğuda bu işi yapmamız için telkinde bulunuldu. Buraya yatırım yapmaya karar verdik. İlk önce kendi elemanımızı eğiteceğimiz 4 aylık bir kurs düzenledik. Bu işi bilen yapan yetişmiş eleman yok. Bu konuda büyük bir sıkıntı var. Bundan dolayı kendi elemanımızı kendimiz yetiştirmek zorunda kaldık. İş-Kur vasıtasıyla dört aylık bir kurs süreci başlattık. 4 ay aslında çok kısa bir süre bu işi öğrenmek için. Ama biz hızlandırılmış bir şekilde bu işi çözmeye çalışıyoruz.”
“KURACAĞIMIZ FABRİKADA 400 KİŞİ ÇALIŞACAK”
Cazibe merkezleri kapsamında kendilerine arazi tahsis edildiğini ve ilk etapta 400 işçi çalıştıracaklarını ifade eden Kiraz, “Bizim gayemiz Muş’ta bir fabrika açıp yetiştirdiğimiz elemanları kendi fabrikamızda çalıştırmak. Cazibe merkezleri kapsamında bize bir arsa tahsis edildi. İlk etapta 400 işçi çalıştıracağız ve bunların çoğu kadınlardan oluşacak. Bayan olmalarının nedeni el becerilerinin çok iyi olması ikincisi bayanların istihdama kazandırılması. Bir toplumun gelişmesi kadınlardan başlar. Eğer kadınlar kendilerini yetiştirir çocuklarını da buna göre yetiştirirlerse biz çok daha iyi yerlere vara biliriz” dedi.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ, ENERJİ”
Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin enerji olduğunun altını çizen Kiraz, şunları söyledi: “Enerji Türkiye’nin en büyük sıkıntısıdır. Enerji bağımlılığımız her geçen gün artıyor. Şuan Türkiye’nin enerji ihtiyacı 500 milyar megavattır. Bunun sadece 280 milyar megavatını üretiyoruz. 220 milyar megavat enerji açığımız var. Biz bu açığı her ay enerji ithal ederek her ay yaklaşık 900 ila 950 milyon dolar para veriyoruz. Bizim dışarıya bağımlılıktan kurtulmamız gerekir. Bunun yolu kendi enerjimizi üretmekten geçiyor. Bildiğiniz gibi fosil yakıtlar bir müddet sonra bitecek. Bitmeyecek tek enerji kaynağı güneştir. Bir madeni çıkarıp işlemek için büyük maliyetler ödeniyor. Güneş herkesin faydalanabileceği ve daha ucuza mal edilecek bir şey. Birkaç ay sonra kendi fabrikamızda kendi yetiştirdiğimiz elemanlarla üretime başlayacağız.”
“AMACIM BU İŞTE UZMANLAŞMAK”
Kursiyerlerden Müjde Gürbüz Yılmaz ise bu kursa katılıp meslek öğrenmek ve kendi ayakları üzerine durmayı hedeflediklerini belirtti. Panel fabrikası kurulduğunda bu işi daha çok geliştirmek istediklerini kaydeden Yılmaz, hedefinde yöneticilik olduğunu ve bu çalışmanın Muş için güzel bir iş olduğunu söyledi. İşlerinden çok memnun olduklarını vurgulayan Yılmaz, malzemeleri olduğu sürede her bir kursiyerin kendi işi ile meşgul olduğunu aktardı.
Kursiyerlerden Çiğdem Süme de, “Buraya bir meslek edinmeye geldim. 4 aylık bir kurs süremiz var, 2 ayımız geride kaldı daha 2 ayımız var. Hedefim bu işi öğrenip kendimi geliştirmek. Çünkü bu hedef 2023 hedefi, bende burada başarılı olmak istiyorum. Tabi 4 ay sonra fabrika açılacak. Orada devam etmeyi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Hedefinin ilerde kendi fabrikasının kurmak olduğunu vurgulayan Berna Gülşahin Sabak ise “Burada güneş panelleri üretiyoruz. Elektriğimizi güneşten üreteceğiz. Bu işte özellikle bayanları istediler. Bunun sebebi de bayanların elleri bu işe daha yatkın ve daha kibar olduğu için, erkekleri tercih etmemelerinin sebebi bu. Zaten erkeklerin bu işi yapabileceklerini düşünmüyorum. Bayanlar el işi ve dantel işi yapıyor yani elleri bu işe daha yatkın. Bu iş kibarlık gerektiren bir iş. Kaba eller bu işi yapamaz. Benim bu işte en büyük hedefim ilerde kendi fabrikamı kurmaktır” şeklinde konuştu.